Jászsági vízgazdálkodási rendszer rekonstrukciója I. ütem

ESEMÉNYEK

E menüpontban tájékozódhat a projekttel kapcsolatos eseményekről.

JÁSZSÁGI VÍZGAZDÁLKODÁSI RENDSZER REKONSTRUKCIÓJA I. ÜTEM
KEHOP-1.3.0-15-2015-00008
PROJEKTZÁRÓ RENDEZVÉNY

letöltés >

 


A Széchenyi 2020 támogatásával elkezdődött a KEHOP-1.3.0-15-2015-00008 azonosító jelű, „Jászsági vízgazdálkodási rendszer rekonstrukciója I. ütem” című projekt, amelynek részeként megrendezésre kerülő sajtónyilvános lakossági rendezvényre tisztelettel meghívjuk, a meghívót mellékelten megküldjük.

Időpont:   2019. december 5. (csütörtök) 17 óra

Helyszín: Nyugdíjas Klub, Tiszasüly, Kiséri út 21.

17:00

Köszöntők:

Nagy Richárd, Tiszasüly polgármestere,

Lovas Attila igazgató, Közép- Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság

Pócs János, a térség országgyűlési képviselője

 

17:15

Előadás:

A klímaváltozással összefüggő éghajlati és időjárási anomáliák káros hatásainak csökkentése, az öntözésfejlesztés infrastrukturális igényei, különös tekintettel a Jászsági vízgazdálkodási rendszer rekonstrukciója projektre

Előadó: Virágné Kőházi Kiss Edit szakágazat vezető, Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság

 

17:45

Kérdések-válaszok

 

A rendezvényre szeretettel várja a projekt Kedvezményezettje, az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) és a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság (KÖTIVIZIG) alkotta konzorcium.

 

Meghívó letöltése


A Széchenyi 2020 támogatásával elkezdődött KEHOP-1.3.0-15-2015-00008 azonosító jelű, „Jászsági vízgazdálkodási rendszer rekonstrukciója I. ütem” című projekt, amelynek részeként megrendezésre kerülő lakossági fórumra tisztelettel meghívjuk.

 

Időpont: 2019. június 27. (csütörtök) 17:00 óra

Helyszín: Polgármesteri Hivatal, Jászkisér, Fő út 7.

 

17:00

Köszöntők:

Lukácsi György, Jászkisér város polgármestere,

Lovas Attila igazgató, Közép- Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság

Pócs János, a térség országgyűlési képviselője

 

17:15

Előadás: Az öntözésfejlesztés infrastrukturális igényei, különös tekintettel a Jászsági vízgazdálkodási rendszer rekonstrukciója projektre

Előadó: Horváth Lajos műszaki igazgató-helyettes, Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság

 

17:45

Kérdések-válaszok

A rendezvényre szeretettel várja a projekt Kedvezményezettje, az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) és a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság (KÖTIVIZIG) alkotta konzorcium.

Meghívó letöltése

 


A Széchenyi 2020 támogatásával elkezdődött KEHOP-1.3.0-15-2015-00008 azonosító jelű, „Jászsági vízgazdálkodási rendszer rekonstrukciója I. ütem” című projekt, amelynek részeként megrendezésre kerülő lakossági fórumra tisztelettel meghívjuk. 

Időpont: 2019. március 27. (szerda) 17:00 óra

Helyszín: Szent Gellért Katolikus Általános Iskola Pélyi Petőfi Sándor Tagiskolája „A” épület (Pély, Fő utca 138.)

 • 17:00 Köszöntő: Ari Norman, Pély község polgármestere 
 • 17:05  Előadás:  Az öntözésfejlesztés infrastrukturális igényei, különös tekintettel a Jászsági vízgazdálkodási rendszer rekonstrukciója projektre Előadó: Horváth Lajos műszaki igazgató-helyettes, Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság 
 • 17:30 Kérdések-válaszok 

A rendezvényre szeretettel várja a projekt Kedvezményezettje, az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) és a Közép- Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság (KÖTIVIZIG) alkotta konzorcium. 

Meghívó letöltése
 


A Széchenyi 2020 támogatásával elkezdődött KEHOP-1.3.0-15-2015-00008 azonosító jelű, „Jászsági vízgazdálkodási rendszer rekonstrukciója I. ütem” című projekt, amelynek részeként megrendezésre kerülő Öntözési szakmai konferencia és Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Gazdafórum rendezvényére tisztelettel meghívjuk.

 

Időpont: 2019. február 21. (csütörtök) 10:00 óra

Helyszín: Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Önkormányzat Díszterme (Szolnok, Kossuth Lajos u. 2.)

 

10:00 Köszöntők:

 • Piroska Miklós, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Közgyűlés elnöke
 • Hubai Imre Csaba, a NAK Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Szervezetének elnöke

10:15 Megnyitó előadás: Dr. Hoffmann Imre közfoglalkoztatási és vízügyi helyettes államtitkár, Belügyminisztérium

Előadások

 • 10:30 A klímaváltozással összefüggő éghajlati és időjárási anomáliák káros hatásainak csökkentése. Előadó: Lovas Attila igazgató, Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság
 • 10:45 Az öntözésfejlesztés infrastrukturális igényei, különös tekintettel a Jászsági vízgazdálkodási rendszer rekonstrukciója projektre. Előadó: Láng István főigazgató, Országos Vízügyi Főigazgatóság
 • 11:00 A XXI. század vízgazdálkodása, az agrár-és vidékfejlesztési támogatások lehetőségei a következő években, földforgalmi jogszabályváltozások. Előadó: Dr. Feldman Zsolt mezőgazdaságért felelős államtitkár, Agrárminisztérium
 • 11:15 Felelős élelmiszer előállítás és fogyasztás az élelmiszer pazarlás visszaszorítására. Előadó: Dr. Fazekas Sándor országgyűlési képviselő
 • 11:30 Kérdések-válaszok
 • 11:45 Kitüntetések átadása, átadó: Hubai Imre Csaba, a NAK Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Szervezetének elnöke
 • 11:55 Zárszó: Dr. Berkó Attila kormánymegbízott, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatal vezetője
 • 12:00 Állófogadás
 • 13:00 A program befejezése, hazautazás

A rendezvényre szeretettel várja a projekt Kedvezményezettje, az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) és a Közép- Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság (KÖTIVIZIG) alkotta konzorcium, valamint a NAK Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Szervezete.

Meghívó letöltése

 


Komplex vízgazdálkodási beruházás kezdődik a Jászságban és Dél-Hevesben. Az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) és a Közép-Tiszavidéki Vízügyi Igazgatóság (KÖTIVIZIG) konzorciumában megvalósuló fejlesztés révén nő a 41 éves Jászsági-főcsatorna kapacitása, így alkalmas lesz többlet víz tározására, lehetővé válik többcélú hasznosítása, ezáltal pedig mérsékelhetőek az időjárási szélsőségekből eredő káros következmények. A projekt nyitórendezvényét június 27-én tartották Tiszasülyön. 

Az Európai Unió és a Magyar Állam 1,65 milliárd forintos támogatását nyerte el a Jászsági vízgazdálkodási rendszer rekonstrukciójának I. üteme című projekt, amelynek nyitórendezvényén részt vett Pócs János, a térség országgyűlési képviselője, dr. Bozó Andrea, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatal Szolnoki Járási Hivatala vezetője, Láng István, az OVF műszaki főigazgató-helyettese, Lovas Attila, a KÖTIVIZIG igazgatója, valamint Pollák Tibor, a házigazda település polgármestere
Lovas Attila fontos pillanatnak nevezte a projekt indulását, hiszen a főcsatorna 41 éve szolgálja a térség vízgazdálkodását, de az igények a teljesítőképességét mára meghaladták. A Jászsági-főcsatorna 21 kilométere teljes rekonstrukción esik át. A töltések magasításával, mederkotrással, a műtárgyak felújításával nő a tározókapacitása. A töltésemeléssel 2,65 millió köbméter víz áll majd rendelkezésre, ez több mint félmillió köbméterrel több, mint jelenleg. Ez igazán az aszályos, vízhiányos időszakban lesz jelentős - mondta az igazgató. Hozzátette: a mai nap egy komplex, jövőbemutató fejlesztést indít el.
Láng István műszaki főigazgató-helyettes is kiemelte a fejlesztés fontosságát, sorsfordító napnak nevezve a projekt indulását. - A vizes szakmának két nagy feladata van: meg kell oldani azt is, amikor sok a víz, és azt is, amikor kevés - fogalmazott. 
Beszédében kitért arra, hogy a klímaváltozás határozott irányváltást követel, így a tervezett jogszabálynak az a célja, hogy az öntözött területek növelésével csökkentsék az aszálykárt.  Volt olyan év, amikor 400 milliárd forintot fizettek ki aszálykárra - jelezte a főigazgató - ezen változtatni szeretnének, hiszen öntözés nélkül a magyar mezőgazdaság nem lesz versenyképes.
Láng István kiemelte: ahhoz hogy ilyen mezőgazdaságunk legyen, két dolog kell: víz és akarat, azaz a szakmai, ágazati háttér és a gazdálkodók. Elmondta, hogy áttekintették a fejlesztési lehetőségeket, hogy rövid távon hogyan tudnak eredményt elérni. Felhívta a falugazdászok figyelmét arra, hogy vannak olyan állami tulajdonú csatornák, melyek nem ágazati kezelésben vannak, de öntözés esetén, azok rekonstrukcióját is felvállalják.
A jövőben ösztönözni szeretnék a gazdákat például azzal is, hogy az engedélyeket hosszabb távra lehessen kérni, illetve a kérelmek felgyorsításán is változtatni szeretnének. Szólt az aszálymonitoring rendszer fontosságáról, melyet most 42 állomáson lehet figyelemmel kísérni. A hálózatot 2019 végére 140 állomásra bővítenék. 
Pócs János országgyűlési képviselő történelmi jelentőségűnek nevezte a fejlesztést. Hangsúlyozta, hogy Magyarország éghajlati adottságai, a kiváló talajviszonyok, a napsütéses órák száma mind a gazdálkodást segítik, ehhez viszont elengedhetetlen az öntözővíz.

További információ


A Széchenyi 2020 támogatásával elkezdődik a KEHOP-1.3.0-15-2015-00008 azonosító jelű, „Jászsági vízgazdálkodási rendszer rekonstrukciója I. ütem” című projekt, amelynek nyitórendezvényére tisztelettel meghívjuk.

Időpont: 2018. június 27. (szerda) 14 óra
Helyszín: A KÖTIVIZIG Védelmi Központjával szemben lévő árvízvédelmi töltés (Tiszasüly, Kiséri út 34.)

A rendezvényen Lovas Attila vízügyi igazgató (Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság) köszöntője után beszédet mond Láng István főigazgató-helyettes (Országos Vízügyi Főigazgatóság) és Pócs János, a térség országgyűlési képviselője.

A Kohéziós Alap társfinanszírozásában megvalósuló beruházásra 1,650 milliárd forintot fordít az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) és a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság (KÖTIVIZIG) alkotta konzorcium.

A fejlesztéssel a Jászsági főcsatorna alkalmassá válik a többletvíz betározására, a csapadékos időszakok vizeinek visszatartására. A beruházással javul a térség vízellátása, lehetővé válik a főcsatorna komplex és többcélú hasznosítása, csökkenthető az éghajlati szélsőségekből adódó káros hatás.
A rendezvényre és az azt követő állófogadásra (Nyugdíjas Klub, Tiszasüly, Kiséri út 21.) szeretettel várja a projekt Kezdeményezettje, az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) és a Közép- Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság (KÖTIVIZIG) alkotta konzorcium.

Meghívó letöltése