Jászsági vízgazdálkodási rendszer rekonstrukciója I. ütem

Kapcsolat Tartalom

Az alábbi elérhetőségeken kapcsolatba léphet a projekt kommunikációs felelősével.

Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság

Cím: 5000 Szolnok, Boldog Sándor István krt. 4.

Telefon: 56/501-900

Weboldal:www.kotivizig.hu

E-mail: titkarsag(kukac)kotivizig.hu

 


Kezdőlap Tartalom

Köszöntjük "Jászsági vízgazdálkodási rendszer rekonstrukciója I. ütem" című projekt honlapján! 


A fejlesztéssel a főcsatorna alkalmas lett többletvíz betározására, a csapadékos időszakok vizeinek visszatartására. A beruházással javult a térség vízellátása, lehetővé vált a főcsatorna komplex és többcélú hasznosítása, ezáltal csökkenthető az éghajlati szélsőségekből adódó anomáliák káros hatása.

A kivitelezési munkálatok a 2022. február 4-én sikeres műszaki átadás-átvétellel lezárultak.

Kedvezményezett neve: Országos Vízügyi Főigazgatóság  – Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság konzorciuma
Projekt címe: Jászsági vízgazdálkodási rendszer rekonstrukciója I. ütem
Szerződött támogatás összege: 1 632 862 649 Ft 
Támogatás mértéke: 100%
Projekt azonosító száma: KEHOP-1.3.0-15-2015-00008
 

A fejlesztés szükségessége

A projekt fő célja a vízgazdálkodás helyzetének javítása, az éghajlatváltozás felszíni és felszín alatti vizekre gyakorolt káros hatásainak mérséklése, az édesvíz lehetőség szerinti visszatartásával a vízhiányos időszakokban jelentkező térségi vízigények kielégítésének elősegítése; a vízkészletek hasznosíthatóságának növelése. A tervezett intézkedések révén nő a vízgazdálkodási fejlesztéssel érintett területek nagysága, a visszatartható édesvíz mennyisége, mérséklődnek a vizek többletéből vagy hiányából származó kedvezőtlen hatások.

Magyarország Nemzeti Éghajlatváltozási Stratégiájának „4.1.3 Vízgazdálkodás” pontjában is kiemelt szempontként szerepel az édesvízkészlet hiányára és az egyre növekvő aszályos időszakokra való felkészülés. A projekt célja ezzel összefüggésben, a Jászsági-főcsatorna medrében tározható hasznos édesvízkészlet növelése, az aszályos időszakban fellépő, többlet vízigények biztonságos kielégítése. Az éghajlatváltozás következtében egyre nagyobb szélsőségek alakulnak ki, hirtelen, nagy mennyiségű csapadék lehullását követően hosszú, csapadékmentes időszakok következnek. A Jászsági-főcsatorna megnövekedett tározókapacitása a káros víztöbbletek elleni védekezés biztonságát is növeli.

Tudjon meg többet! >>